Friday

Repost : Resepi Lamp Chopped, Coleslow , Mashed Potatoes sedap

Huhu sound like :  masuk bakul , angkat sendiri pula.



huu anyway as promised these are the ingredients for previous recipes... kita mulakan dengan  bismillah dan salawat okay ;)

1. LAMP CHOPPED .

Ingredients for marinate :

BAHAN A:

1. Beberapa keping lamp chopped (bole beli kat Tesco or Giant )
2. Sos chili / sos cap Arnab
3. Sos black paper
4. Black paper yang ditumbuk
5. Sos Tiram
6. Kicap Manis  (i used kicap ABC tu )
7. Dried rosemary

BAHAN B:
Yang di KISAR :
1. Halia (ikut suka)
2. Bawang putih ( banyak-banyak pun takpa)
3. Bawang besar

CARA-CARA MEMASAK :

1. First marinate dahulu, kisar bahan B and masukkan ke dalam kepingan kambing and gaul ke semua bahan A tadi.  Marinate paling kurang pun satu malam.
2. Bakar boleh guna frying non-stick pan. Guna butter and masak kepingan kambing tadi sampai masak ye. Siap :)

2. GRAVY FOR LAMP CHOPPED / MASHED POTATOES

BAHAN-BAHAN

1. 2 sudu tepung gandum di larutkan dengan 1 liter air ( kira semangkuk la) + 1 sudu air tepung jagung (optional)
2. Kiub ayam maggi
3. butter
4.  1 ulas bawang besar  potong dadu
5. cendawan potong
6.  2/3 sudu sos tiram
7. 1 sudu sos cili
8. kicap manis (untuk gelapkan warna sos)
9. black paper (tumbuk dan serbuk)

CARA-CARA MEMASAK :

1. panaskan butter dan tumis bawang sampai naik bau.
2. Then, masukkan air tepung gandum+jagung
3. Masukkan kiub ayam, sos tiram, sos cili, black paper, kicap
4. masak sampai air menggelakkan dan agak-agak masak dan jangan lupa masukkan juga cendawan yang dipotong okay... dansiap ;)

3. COLESLOW  VERSI SIMPLE :)

BAHAN-BAHAN

1. Kobis ( i guna kobis warna purple tu )
2. Carot
3. Bawang besar yang jenis manis.
4. MAYO untuk coleslow (brand Lady's Choice)
5. Lemon juice

CARA-CARA MEMASAK :

1. Bersihkan kobis and carot dan parut.
2. Bawang pun di potong halus-halus
3. Campurkan semua dengan mayo dan lemon juice
4. Siap  sedap dimakan begitu saja ;)

4. MASHED POTATOES :

1. Beberapa ulas kentang
2. fresh milk
3. 2 sudu butter
4. garam

CARA MEMASAK:

1. Rebus kentang sampai lembut dan lenyekkan
2.  Dalam bekas lain cairkan butter bersama susu and sedikit je garam and lepastu masukkan ke dalam kentang yang dilenyek.
3. Gaul sebati dan siap
4. Untuk gravy boleh pakai resepi gravy for lamp chopped tadi.hihih.

No comments:

Post a Comment